Szülni és születni életesemény

Szülővé születünk..

Szülővé születünk..

Ki a dúla?

2015. június 10. - Szülővé születünk


A hétvégi Pici Piacon legtöbben a dúlákról érdeklődtetek az asztalunknál, így ezt a bejegyzést a dúlaságnak szenteljük.

Számos tévhit, fél információ van jelen a dúlai tevékenységgel kapcsolatban. Vegyünk sorra néhányat!

  •  A dúla csak otthonszüléseket kísér.

A kiindulási pont valóban az otthonszülés, de már a 2000-es évek elején  felmerült az igény arra, hogy legyenek dúlák, akik kórházi szüléseket kísérnek, mert ott talán még nagyobb szükség volt a támogató jelenlétre.

2001-ben  megalakult a Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE) – melynek elnöke 6 évig Békés Emőke volt, és országos lefedettségű szervezetet hoztak létre.

A hazai dúlák ma vagy valamelyik dúlakörhöz tartoznak, vagy független dúlaként tevékenykednek. Egyszerre van jelen a dúlaság soraiban a már szült nő, segítő asszonytársként, és az akár sok irányban képzett professzionális dúla is. A dúlakörökbe tartozó dúlák dúlaképzésen vesznek részt, és a dúlakörük etikai és működési szabályai szerint végzik tevékenységüket. Van olyan dúlakör is, ahol rendszeres esetmegbeszéléseket is tartanak. Békés Emőke a Békés Dúlakört vezeti, Dézsi Réka a DONA dúlaképzés gazdája, és a MODULE is képez dúlákat jelenleg is. A legifjabb hazai képzés gazdája a Sarasvati Alapítvány és a Család-Vár Alapítvány. A dúlák sokszor résztvevői a szülés körüli aktivizmusnak, és gyakran és nagy számban vannak jelen a szüléssel kapcsolatos továbbképzéseken, konferenciákon. Az egyik legújabb érdekes dúlai projekt a MODULE ingyenes dúlaképzése, melyet halmozottan hátrányos helyzetű térségeken élő nők számára szerveznek, de újszerű kísérlet volt tavaly a Békés Dúlakör önkéntes kórházi projektje is. Ebben mi is részt vettünk.

  •  A dúla = bába.

A dúlának egészen más a feladata és a felelősségi köre, mint a bábának, szülésznőnek, vagy akár a szülészorvosnak, és ideális esetben jól kiegészítik egymás munkáját. A dúla megszakítás nélküli jelenlétet biztosít, vagyis végig jelen van a szülésnél, és csak a pár kifejezett kérésére hagyja el a szülőszobát, és mindig csak egy szülést kísér egyszerre. A szülés alatt a dúla érzelmi, információs és fizikai támogatást nyújt, de nem végez egészségügyi feladatokat. A dúla a szülőkkel való megállapodás alapján része lehet már a felkészülésnek, jelen lehet a szülésnél, és gyermekágyas dúlaként akár a szülés utáni időszakban is támogatást nyújthat. A dúlai szolgáltatás, így igény szerint átívelhet a teljes folyamaton. Magyarországon  általában a felkészüléstől a gyermekágyig kísérik a dúlák a párokat, nem jellemző az egy-egy szakaszra való  specializálódás.

img_5419bw.jpg

                                                  forrás:http://birthwithoutfearblog.com

  •  A  dúla laikus.

A dúla valóban nem végez egészségügyi feladatokat, hiszen ezért nem ő a felelős, és dúlaként nem is képzett egészségügyileg, bár tisztában van a  szülés, várandósság testi történéseivel. Mivel a szülés életesemény is, és nem csak medikális történés, a dúla tudása, képzettsége alapján leginkább az igényeik tisztázásában és a számukra biztonságot jelentő feltételek megteremtésében  támogatja a szülőpárt, és ezen szempontok szem előtt tartásában segíti őket dúlai kompetenciái segítségével. A dúlai szemlélet a szülő nőt kompetensnek tekinti a szülésével, testével kapcsolatban, és a szülő nőhöz való kapcsolódása jogán részese a folyamatnak. 

rebekah-doula_400.jpg

                                    forrás: http://evidencebasedbirth.com/the-evidence-for-doulas/

És mi is a szerepe a dúlának?

A dúlák 2014-ben kelt nyílt levelükben így írtak erről:

“– Olyan szülés körüli segítők vagyunk, akik személyes gondoskodással, folyamatos jelenléttel támogatjuk a családokat, igényük szerint, a várandósság–szülés–gyermekágy teljes időszakában. Ezen felül a saját szülésélményeinkből és a kísérésekből származó tapasztalatok, olvasmányok és képzések révén megszerzett információkkal szolgáljuk a kismamákat.

Az anyák testi-lelki jóllétét a várandósság alatt a lelki ráhangolódással, a lehetőségek, vágyak és szükségletek átbeszélésével segítjük elő. Rátekintünk az anya és a család aggodalmaira és örömeire, korábbi kapcsolódó élményeire és lehetséges erőforrásaira. E közös munka eredményeit a vajúdástámogatás óráiban is hasznosítani tudjuk.

A szülőszobán a többi kísérővel csapatmunkában, kizárólag a nem egészségügyi feladatokra fókuszálva tevékenykedünk:

megszakítás nélküli jelenléttel, igény szerinti rendelkezésre állással szolgáljuk az anyák és párjaik biztonságérzetét;

szeretetteljes lelki támogatással (pl. értő figyelem, megerősítés, biztatás, relaxációs technikák) járulunk hozzá a szülés hatékonyságához;

a testi komfortérzet növelésével (pl. masszírozás, borogatás, pozícióváltás segítése) vagyunk hasznára a természetes folyamatoknak;

segítjük a szülőpárt az egészségügyi információk megértésében, az informált döntés meghozatalában és képviseletében.

A gyermekágy időszakában a zavartalan együttlét biztosításával, a szoptatás és babagondozás támogatásával, a szülés élményéről való beszélgetés lehetőségével vagyunk jelen.

Gondoskodásunk nem pusztán kényelmi kérdéseket érint, hisz kutatási eredmények által is alátámasztott hozadéka a:

rövidebb, kevesebb beavatkozással és fájdalomérzettel megélt, biztonságosabb szülés;

“az én szülésem”-érzés megerősödése, a kiszolgáltatottság, kontrollvesztés érzésével kapcsolatos traumák csökkenése, mely hosszú távú megerősítő hatással van az anya és a család testi-lelki egészségére, a baba-mama-apa kapcsolatra, és a szüléssel való elégedettségen keresztül a gyermekvállalási kedvre is.”

Magyarországon a dúlai szolgálatot jelenleg kizárólag egyéni felkérés útján lehet elérni; a felkért dúlával szülni pedig azokban a kórházakban (illetve otthon) lehetséges, ahol a szakszemélyzet részéről erre fogadókészség mutatkozik. Az egészségügyi törvény lehetővé teszi a választott kísérő jelenlétét a szülésnél, de jelenleg a kórházak jóindulatán múlik, hogy az anyának választania kell-e a dúlája és a párja között, vagy lehetővé teszik, hogy mindketten bent legyenek. A dúlai szemlélet szerint a szülőszobán nincs helye a titkolózásnak és az ellenségeskedésnek, így a dúlák dúlaságukat felvállalva szeretnek jelen lenni a szülésnél. 

„A dúla jelenléte az összes császármetszés arányát durván 45%-kal, a vajúdás hosszát 25%-kal, az oxitocin használatát 50%-kal, a fájdalomcsillapító gyógyszereket 31%-kal, a fogók szükségességét 34%-kal és az epidurális érzéstelenítés iránti kérelmeket 10-60%-kal csökkenti” (Marshall H. Klaus, John H. Kennell, Phyllis H. Klaus: The Doula Book – Da Capo Press, 2002.)

http://csalad-szuletik.hu/a-dulasagrol/

A bejegyzés trackback címe:

https://szuloveszuletunk.blog.hu/api/trackback/id/tr117532406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása