Szülni és születni életesemény

Szülővé születünk..

Szülővé születünk..

Lehet-e tervezni a szoptatást?

2015. május 26. - Szülővé születünk

Érdekel, hogy miért tervezhető meg nehezen a szoptatások helye, ideje? Kaptál már kritikákat azért, mert nem otthon szoptattad meg a babádat? Még mindig sokan gondolják azt, hogy a kisbaba szoptatása tervezhető, szabott rendje van. Összefoglalónkból kiderül, hogy ez miért nem így van.

 Az otthonon kívüli szoptatás jóval több puszta lázadásnál és magamutogatásnál, diszkréten is megvalósítható, így segíti az anyát abban, hogy ne szoruljon a négy fal közé.

Miért nem tervezhető a szoptatás?

1. A baba nem tervez, de a szoptatásnak az tesz jót, ha ennek ellenére ő irányíthat.

Hogy miért? 

A tejtermelés akkor működik optimálisan, ha a kereslet irányíthatja a kínálatot. A szoptatások ritkítása a tejtermelődés csökkenéséhez vezet, mert a “A laktáció során a tejtermelés sebességét a kiürítés mértéke határozza meg, és a tejtermelés folyamatosságának fenntartásában, valamint a tejmennyiség meghatározásában a legfontosabb tényező az emlő kiürítése (Daly, 1992; Daly, 1993; Daly, 1996; Cregan, 2002). “
Vagyis akkor termelődik tej, amikor a mellet inger éri, és a baba szopik.
Ennek eszköze az igény szerinti szoptatás:
Az igény szerinti szoptatás fogalma azt jelenti, hogy a szoptatások ideje és időtartama a kisbaba szükségleteihez igazodik, nem valamiféle külső meghatározottsághoz. Vagyis a kisbaba minden jelzésre mellre kerülhet, függetlenül attól, hogy öt perce vagy öt órája szopott-e utoljára, és addig maradhat mellen, amíg ő szeretné. A gyermek minden szopásigényét a mellen élheti ki.”

237294.jpg

2. Mi nők sem vagyunk egyformák, a testünk adottságait nem érdekli az óra. 
Mi nők is különbözünk abban, hogy mennyi tejet bír tárolni a mellünk. A kisebb tárolókapacítású anyáknak gyakrabban kell szoptatniuk. A tejtermelés sebessége összefügg az emlő kiürítésének mértékével, ahogy már írtuk. Egyénenként különböző, hogy a tárolókapacítás révén, ki ki mekkora szabadságot élvez a téren, hogy kihagyjon egy-egy szoptatási lehetőséget. 

3. A szoptatás azért sem tervezhető, mert idővel változik az anya-baba páros igénye. 
A szoptatások még ugyanannál az anya-baba párosnál sem egyenletesen oszlanak el a nap folyamán, különböző időközönként zajlanak. A kisbabák többsége délelőtt nyugodtabb, többet alszik, de a nap előre haladtával egyre kevesebb idő telik el a szoptatások között. A korábbi “rendet” mind felülírhatja egy betegség, stressz forrás, vagy egy élménydús nap, de jelentős szopási rend változást eredményezhet az is, ha a baba új fejlődési szakaszba lép.
Sokan azt hiszik, hogy ahogy a babák nőnek, egyre kevesebbszer szopnak, de ez koránt sincs így. Van olyan korszaka a babáknak, amikor szopási idő többnyire lerövidül, és akár csak néhány percig szopnak, mielőtt újra másfelé terelődik a figyelmük. Ezzel párhuzamosan a szopások száma megnövekedhet. A megrövidült szoptatási időt, általában a szopások számának növekedésével ellensúlyozza a baba, így akár 10-12 alkalom is lehet. 24 óra alatt, pedig a baba ekkor már rég nem újszülött. 

4. Az ember olyan állat, aki számára az evolúció a gyakori szoptatást találta ki. A tejünk összetétele is ehhez igazodik.

“A csecsemő szopási mintázatát az emberre jellemző utódgondozási gyakorlat és az anyatej összetétele is meghatározza.”
Az ember nem fészaklakó állat, mint a nyúl, vagy a macska, aki a vackában hagyja a kölykét, és csak bizonyos időnként tér vissza, és nem is követő gondozási mintát követ, mint egy ló, hanem hordozott emlős, aki jó esetben gyakran jut anyatejhez, mivel az anyja közelében van.
Nagyon érdekes, hogy az utódgondozási mintázat a tej összetételére is hatással van, így pl. a fészeklakók teje bír a legmagasabb fehérje- és zsírtartalommal, hogy ne éhezzenek, míg az anya távol van. Ezzel szemben a hordozott állatok teje, és ezen belül az emberé bír a legalacsonyabb fehérje- és zsírtartalommal, és a legmagasabb cukortartalommal. 
Az emberi tejben található magas laktóz (tejcukor) tartalom elősegíti az agyfejlődést, de az alacsony zsír- és fehérjetartalom gyakori szoptatást feltételez, mert a tej így gyorsan emésztődik, hamar kiürül a gyomorból.

5. A szoptatás lélektani előnyeit könnyebb úgy kiaknázni, ha nem kell külső szabályokhoz igazodnunk.

A merev, időpontokhoz kötött szoptatás megvalósítása, az időpontok kivárása, az ideálisnak gondolt körülmények folyamatos megteremtése olyan stresszhelyzetet teremthet baba és anya számára, mely aláássa a szoptatás biológiai előnyeinek élvezetét. A stresszcsökkentő hatás, a hangulatjavítás, amivel a szoptatás együtt jár, nehezen érvényesül, ha előtte a rendszerhez való igazodás okozta stresszérzet jóval magasabb szintet ér el, mint a szoptatást kísérő jó érzetek.

1d274906328271-today-breat-feed-ad-1407090-03_today-inline-large.jpg

 

forrás: http://www.szoptatasportal.hu/fejezetek_a_laktacios_szaktan…

www.babble.com/baby/the-shocking-words-that-inspired-the-breastfeeding-dads-photo-series/

A szoptatásról, kisbabás létről a következő tematikus estünkön többet is megtudhatsz. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szuloveszuletunk.blog.hu/api/trackback/id/tr107492828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása