Szülni és születni életesemény

Szülővé születünk..

Szülővé születünk..

PICi kérdések

Mit érdemes tudni a koraszülésről

2015. szeptember 30. - Szülővé születünk

Pár napja láthattuk először ezt a remek és erőt adó képsorozatot olyan gyerekekről, akik koraszülöttek voltak.

premature-baby-portraits-les-premas-red-methot-13.jpg

Tudjuk, hogy ijesztő lehetőség a koraszülés veszélye. Azt is tudjuk, hogy ennek ellenére érdemes  előzetesen informálódni, hogy legalább legyen hova nyúlni, ha ilyen váratlan esemény történik a családban.

Dr. Bodrogi Esztert idézzük a legfontosabbakkal kapcsolatban:

Tudni kell, hogy ha valakinek a 37. hét előtt beindul a szülés - ami jelentkezhet szülési fájdalmak vagy elfolyt magzatvíz formájában -, akkor hiába van fogadott orvosa akármelyik kórházban, olyan helyre kell mennie, ahol a koraszülött babát el tudják látni. Érdemes megnézni már a terhesség alatt, hogy hol van hozzánk legközelebb Perinatális Intenzív Centrum (PIC) vagy Neonatális Intenzív Centrum (NIC). Ezek egymás szinonimái. Sokszor időveszteség az, ha a saját kórházába megy ilyenkor, mert innen úgyis továbbküldik, illetve egy nagyon akutan induló koraszülésnél előfordulhat, hogy már nem is érnek át a koraszülöttes kórházba. Az viszont sokkal rosszabb, ha a babát kell átszállítani. Előfordul, hogy a védőnő vagy a gyógytornász vesz észre olyan jeleket, amivel azonnali hatállyal beküldi az anyát a kórházba.

Ha beért a kórházba, kezdődik a játék az idővel, hogy minél később szülessen meg a baba. Ilyenkor el kell kezdeni egy csomó dolgot. Alapvetően le kell állítani a fájástevékenységet, ha van. Az elfolyt vizet ugyan nem lehet megállítani, de az tévhit, hogy ha elfolyt, ne lehetne kihúzni heteket is akár. Nekünk volt olyan kismamának, aki 10 hetet töltött el folyó vízzel, aminek megvannak a rizikói ugyan, de ha az ember ezt figyeli, és megfelelően reagál rá, akkor ezek eltörpülnek azon nyereség fényében, hogy nem egy 24. hetes, hanem egy 34. hetes gyerek születik.

Antibiotikumot is szoktak adni az édesanyának, de ami a legfontosabb, hogy szteroidot kapjon az anya. Ezt tüdőérlelőnek hívja a köznyelv, elsősorban arra való, hogy a koraszülött babáknak a még éretlen tüdejét felturbósítva megérlelje, de ez még csomó más dologra is hatással van, pl. koraszülött szövődményekre. Az az igazi, ha 48 óra eltelik az első dózis után...........

..

Miért nem egyértelmű, hogy beadják? Drága?

Nem drága, és nem is nehéz beszerezni. Nehéz megfejteni, mi az oka, de nagyrészt a hanyagság, a tudatlanság, a kevés tapasztalat meg a pánik kombinációja. Sok olyan helyzet van, amikor tudjuk, hogy be lehetett volna adni, mert tiszta volt a helyzet, de mire hozzánk kerül az anyuka, már késő. Nagyon jó lenne, ha minden kismama tudná, hogy a 37. hétig neki jár ez a szteroid. Be kell adni.

Emellett két kiadványt szeretnénk most a figyelmetekbe ajánlani, bízva abban, hogy nem lesz rá szükségetek.

 

Az első a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület szinte minden kérdésre kitérő, szülőket támogató kiadványa,
A PICi füzet, nagy segítség.

" A koraszüléssel járó egyik legrettenetesebb érzés a tehetetlenség. Ott fekszik a kisbabád, ijesztő dolgokat mondanak az orvosok, és úgy érzed, semmit sem tudsz tenni a babád gyógyulásáért.
Nagyon fontos, hogy minden koraszülő anya tudja: valójában rengeteget tud tenni. Az az icipici kisbaba olyan antennákat birtokol, amit mi már elfelejtettünk. Ha ezekhez megpróbálunk kapcsolódni, ott lehetünk vele a legnagyobb bajban, és ebben a helyzetben a mi – sosem ismert – erőink is fel tudnak támadni. Éppen ez az, ami a legtöbbet tud segíteni nekünk és gyermekünknek is.
A legfontosabb: megtalálni a saját hitedet. Bárkiben vagy bármiben."

A másik az OBDK (Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központtájékoztató kiadványa koraszülött babák szülei számára.

Külön örültünk, hogy a szoptatás ilyen kiemelt téma benne, és koraszülötteket nevelő anyák tapasztalataiból kiindulva, bíztatnánk mindenkit, hogy álljon ki a szoptatás jogáért, lehetőségéért, mert sajnos még mindig sok helyen korlátozzák ebben az anyákat. (A korababák szoptatásában segíthet W. Ungváry Renáta, IBCLC laktációs szaktanácsadó, könyve is, a Zsebibabák könyve.)

"Ki és mit tehet annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb legyen a szövődmény?

A Perinatális Intenzív Centrumokban dolgozó orvosok és nővérek célja, a fenti szövődmények minimalizálása, azaz, hogy a lehető legkevesebb károsodás érje a babát. Az optimális cél elérése közös feladat, melyet „hárman együtt” (a baba, az egészségügyi dolgozók, és az édesanya) érhetnek el. A legjelentősebb tényező, a koraszülött baba általában hatalmas életereje, küzdeni tudása, tűrőképessége. Második, a babát kezelő csapat, orvosok és nővérek lehető legmagasabb szintű tudása és hozzáállása a gyógyításhoz. Harmadik, ugyanilyen jelentőségű tényező az édesanya, aki fontos támasza a gyermekének az érintéseivel, hangjával és a leg- fontosabbal, hogy az első pillanattól fogva anyatejet tud adni a gyermekének."

Mi ehhez csak annyit tennénk hozzá, hogy az Apák is fontos szereplői a történetnek, és az ő jelenlétük is rengeteget számít ezeknek a pici babáknak, ahogy azt Nádor Csaba főorvos is kiemelte.


A főorvos azt is mondta, hogy tapasztalatai szerint az apák nagyon szeretnek jelen lenni, ráadásul eleinte - a szülés után - az anyukák kevesebbet tudnak együtt lenni a babákkal. Az apukák a trauma feldolgozásában sokat segítenek, plusz a bőrkontaktussal, kengurumódszerrel korán előnyöket szerezhetnek a gyerekekkel kapcsolatban, és ott válnak apává - tette hozzá.

http://www.hirado.hu/2015/09/25/koraszulott-gyerekek-ki-torodik-a-szulok-lelkevel/

Végül pedig méltatni szeretnénk a Honvéd kórház koraszülött centrumának fantasztikus munkáját, mert ők tényleg a szülőkkel szorosan együttműködve, és szoptatást méltó helyén kezelve segítik a koraszülött babákat az otthonuk felé vezető úton.

Itt többet megtudhattok minderről:

(http://divany.hu/poronty/2014/01/14/ha_ezt_neonatologusoknak_mondom_sokkot_kapnak/http://index.hu/nagykep/2015/07/09/dani_honved_korhaz_pic_koraszulott_intenziv/

Úgy tűnik a jó példa ragadós, így elindult ez a civil szervezet is.

Melletted a helyem névvel civil egyesület jön létre Magyarországon, amely elsőként egyesíti hazánkban a koraszülöttek körül tevékenykedő szakorvosokat és nővéreket, továbbá a civileket és az érintett szülőket. Az egyesület céljai között szerepel a koraszülés megelőzése, a csecsemőhalálozás csökkentése, továbbá a koraszülöttek korai fejlesztésen alapuló gondozás szakmai támogatása, hogy az idő előtt érkező gyermekek a lehető legjobb ellátásban részesüljenek, a lehető legtöbb időt töltve szüleikkel, családtagjaikkal.

Sok sikert kívánunk nekik, de legfőképp a piciknek és családjaiknak!

A kép forrása ez a remek sorozat:
http://www.boredpanda.com/premature-baby-portraits-les-pre…/

A bejegyzés trackback címe:

https://szuloveszuletunk.blog.hu/api/trackback/id/tr157873262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása