Szülni és születni életesemény

Szülővé születünk..

Szülővé születünk..

"Bízzatok magatokban! Akárki akármit mond, ti csak bízzatok magatokban!”

2015. március 28. - Szülővé születünk

 

“Bízz magadban, arra születtél, akár férfi vagy akár nő, hogy válaszolni tudj a gyermeked jelzéseire.” - írja Ölelj át című könyvében Dr. Büki Andrea

Szeretjük ezt a könyvet, így most szemezgessünk fontos gondolataiból:

Hogy is működik ez? Miért is fontos gondolat az, hogy a kicsi baba legfontosabb igénye, és legcsodálatosabb képessége a korai kötődés?

A kötődés egy komplex rendszer, amiben mindkét fél részt vesz, de a rendszer egyensúlyban tartása kezdetben a szülő feladata. Sosem felejtsük, hogy ez egy hosszú folyamat, és mindig van lehetőség a korrekcióra, közeledésre. 

A folyamat lényege, hogy a baba jelez valamit, a szülő pedig a jelzései figyelembe vételével reagál.
Így kialakul a szülő-gyermek közötti szoros kötődés, a gyermek igényeire való adekvát válasz, a közelség, a bizalom, az önmagunkba és gyermekünkbe vetett hit. A világ pedig így a baba számára kiismerhető, biztonságos, mentes a szükségtelen stressztől.Mindez hozzájárul későbbi pszichés egészségéhez.

foto-_elliott_erwitt-_mother_and_child_new_york_city_1953.jpeg

            Fotó: Elliott Erwitt: Mother and child. New York City, 1953.

A kötődésbe való befektetés az elején sokat követelhet tőled, de minél többet raksz bele az elején, annál több térülhet meg később. Ha érzékenyen figyeled, megismered, gyorsabban és nagyobb eséllyel találod el, mit szeretne. Ő így kevesebbet sír, differenciáltabb jelzéseket ad, mert megtanulja, hogy megérted őt és számíthat rád. Fontos tudni, és szívbe markoló belegondolni, hogy a kisbaba nem ismeri a remény, és az idő fogalmait. Számára minden perc az örökkévalóság. Minden kétségbeesésben egyedül töltött pillanat azt sugallja, hogy végérvényesen egyedül maradt.

Az alapvető szükségletek kielégítése NEM elkényeztetés. Ne keverjük össze a csecsemő szükségletét és a kisgyermek vágyait. A kisbabának alapvető szükséglete a testközelség, a korai kötődés, a táplálék, a gondozás és a védelem. Sose felejtsük el, hogy még az időre született kisbabák is kvázi koraszülöttként, más fajok kicsinyeihez képest önállótlanul, fejletlenül jönnek a világra. Ennek egyik oka az, hogy a várandósság utolsó hónapjában intenzív agy- és koponyanövekedés zajlik, mely ha a 38-42. héten túl is az anyaméhben folytatódna, a magzat később nem férne át a szülőcsatornán. A korábbi hipotézis szerint a szülőcsatorna relatív szűkösségének hátterében pedig az egyedül ránk jellemző teljesen felegyenesedett járás áll, mely a medencecsont szerkezetét átalakította, kevés teret hagyva a születő újszülött fejének. Mint arra a Természetes Szülés oldal felhívta a figyelmünket, 2012-ben viszont új hipotézis született. A Rhode Island Egyetem professzorának új kutatása szerint az emberi terhesség időtartamát elsődlegesen az anya anyagcseréje szabályozza, nem a szülőcsatorna mérete. Ezért a magzatnak az ő és anyja túlélése érdekében a valódi érettség elérése előtt meg kell születnie.

Az embercsecsemő túlélésének záloga, szüleinek figyelme, jelenléte és az egymáshoz való kötődés.

A rengeteg dolgot, amit a baba a születése után tud,  tényleg mind azért tudja, hogy az anya közelségét biztosítsa.
Amit pedig az anyai test biztosít ingerként, pont az kell az újszülött fejlődéséhez.

A kötődésre való készség kultúrafüggetlen,  egy kisbaba mindenhol úgy születik, hogy az emberi arcot részesíti előnyben minden más formával szemben, rövid idő alatt megismeri a gondozó hangját, arcát, és reagál rá.

A kötődés az embercsecsemőnél az életbenmaradás, a szülőnél meg a sikeres fajfenntartás, utódgondozás egyik eszköze. Evolúciós szerepe is van, de az optimális kötődés egy út az egészséges személyiség kialakulásához is, és jutalom, szeretetet adó kapocs. Ráadásul társadalmilag is fontos, hiszen megalapozza a bizalomra való készséget, ami kell az emberi együttműködéshez.

Ha mindez fárasztónak, és kimerítőnek tűnne, ne feledjünk segítséget kérni, és jó, ha tudjuk, hogy a testünk is segít ekkor minket. A kötődés és a szeretet hormonjai jutalmaznak, és ebben a megerőltető időszakban, mienk lehet a kiválasztottság érzése, a babánk mosolya, érintései. 

 

 

A kép forrása: forrás: http://maimanohaz.blog.hu/2012/05/06/variaciok_anyak_napja

A bejegyzés trackback címe:

https://szuloveszuletunk.blog.hu/api/trackback/id/tr287312492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása