Szülni és születni életesemény

Szülővé születünk..

Szülővé születünk..

Mi újság?

Programajánlónk szülés, születés témában

2015. szeptember 14. - Szülővé születünk

Hosszú nyári pihenőnk után új sorozatba kezdünk a blogon. Szeretnénk rendszeresen figyelmetekbe ajánlani azokat a programokat, képzéseket, előadásokat, lehetőségeket, melyek szerintünk érdekesek, tartalmasak és segítik azt, hogy ne maradjunk egyedül a kérdéseinkkel szülés, születés, szülőség témában. Az ajánlásunk szubjektív, és legjobb szándékunk ellenére is biztos maradnak ki értékes kezdeményezések. A ti ajánlásaitokat is szívesen fogadjuk!

De lássuk, hogy indult a szeptember.

Születésház Egyesület, EMMA vonal és műhely

A Születésház Egyesület  tevékenységét mindenképpen érdemes folyamatosan figyelemmel kísérnetek, mert információ szolgáltatással, érdekérvényesítő tevékenységgel és tudományos kutatásokban való részvétellel is segítik azt, hogy méltón szülhessünk, születhessünk.

"Minden nő alapvető emberi joga, hogy szabadon rendelkezhessen szülése körülményeiről, és személyes döntését tiszteletben tartva, a körülményektől függetlenül, méltósággal hozhassa világra gyermekét. Az Egyesület küldetésének tekinti, hogy a nőket minden lehetséges eszközzel támogassa szülési jogaik érvényesítésében"

Szeptember 1-én indult iánypótló kezdeményezésük egy anonim módon hívható várandósság, szülés, gyermekágy témájú segélyvonal.  Vigyétek hírét, hívjátok, ha támogatásra lenne szükségetek!

+36/70/6223346

emma-vonal.jpg

A Születésház Egyesület (www.szuleteshaz.hu) szervezésében, a Norvég Civil Támogatási Alap (http://norvegcivilalap.hu/) támogatásával.

Az EMMA Műhely első eseményén mi is részt vettünk, és nagyon élveztük. Holnap (09.15.) rendezik a következőt, a téma a gyermekágy lesz, az előadó pedig Csörgő Andrea perinatális szaktanácsadó. Gyermekfelügyeletet biztosítanak a szervezők, a részvétel ingyenes.

Az "EMMA Műhely" beszélgetés sorozat harmadik eseménye.

"Beszélgessünk a szülés utáni időszakról. Milyen változások várhatók lelki és testi síkon? Milyenek lesznek a mindennapok? Mi lesz a nagyobb gyerekekkel? Mi történik a testünkkel? Milyen lesz a szexuális életünk? Hogyan készüljünk fel a szoptatásra? Mire figyeljünk? Mit tehetünk magunkért? Mit tehet értünk a környezetünk ebben a különleges időszakban?"

Perinatus Alapítvány

A Perinatus Alapítványnál is elindult az őszi évad. Az alapítvány szakmai vezetője Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, és azért is szeretjük őket, mert az apák számára is szoktak programokat, csoportokat szervezni. Egy korábbi interjúban olvashattok céljaikról, elindulásukról.

Lassan 30 éves a perinatális tudomány, mely több területet ölel fel: pszichológia, orvostudomány, élettan, kultúrantropológia, etológia stb. Ezek eredményei a tudományos kutatók számára ismertek, de sajnos a gyakorlati szakmai munkában még alig jelentek meg. A mai szülészeti gyakorlat még nem ismerte fel, hogy születésünk mély nyomot hagy bennünk, amely mind testileg, mind lelkileg befolyásolja életünket.

Amit most ajánlunk tőlük:

Unokaváró csoport

beszélgetőkör nagyszülőknek

Az unoka érkezése  új élethelyzetet hoz életünkbe. Változnak a családon belüli kapcsolataink, amikor a családi fészekből elengedett gyermekek is szülővé válnak. A már jól ismert szülő-gyermek kapcsolat egy következő generáció érkezésével megmozdul, alakul.
Azokat a nagyszülőket is várjuk, akiknek már van unokájuk, és szívesen foglalkoznak a nagyszülőség kérdéseivel.

Időpont: 2015. szeptember 19. 10-17 óráig
A beszélgetőkört vezeti: Nováky Rita szülésznő, perinatális szaktanácsadó, Schwarcz Ágnes mentálhigiénés segítő szakember
Helyszín: Perinatus Alapítvány
 

 

Apa születik - sajátélményű beszélgetőkör az apává válás folyamatáról, lelki vetületeiről és kérdéseiről/dilemmáiról

Két gyakorló apa igyekszik megosztani gondolatait, tapasztalatait, kudarcait, sikereit. Hol az apák helye a gyermekvárás időszakában, a szülés idején, a cseperedő gyerekek körül? Milyen dinamikája van az anya-apa kapcsolatnak az egyes életszakaszokban? Milyen külső és belső elvárások mentén alakul az apák énképe?

A beszélgetésen részt vesznek: Bodor Zoltán és Muhi András mentálhigiénés gyakornokok
Időpont: 2015. szeptember 14. hétfő, 18 óra

Az előadásokon a részvétel ingyenes. Adományokat örömmel fogadunk: a Barlang programokhoz hozzájárulhat teával, rágcsálnivalóval. Köszönjük!
Helyszín: Perinatus Alapítvány  

Hogy az apáknál maradjunk, figyelmetekbe ajánljuk az Apa (is) csak egy van.. konferenciát, mely szeptember 25-én lesz.

Céljuk felhívni a figyelmet az apák, férfiak egészség-védelmére, a család és a lelki egészség fontosságára.

Amit a programból kiemelnénk az Andrek Andrea és Léder László előadása.

11.25 - 11.40 Apa-gyerek kapcsolat kezdetéről - Andrek Andrea pszichológus, ELTE-PPK
11.40 - 11.55 Az apák szerepe a nevelésben - Léder
László pszichológus, Apafüzet szerzője

Ők a remek Apafüzet szerzői. Andrek Andreát a dúlaképzésünkről is ismerjük, és a perinatális tudomány egyik legnagyobb tudású hazai képviselőjének tartjuk. 

Az egyik előadásába itt is betekinthettek.

Pozitív Attitűd Formálás- Az emberibb egészségügyért

Ha már ennyi szó esett a szülés, születés körüli civil szervezetekről, nem szeretnénk kihagyni a PAF-ot sem. 

Rendezvényeink célja az, hogy bemutassuk az ide vágó ajánlásoknak megfelelően működő jó gyakorlatokat, az előadóink bizonyítékokkal támasszák alá a gyermekközpontú modell létjogosultságát, és ismertessük a ma, Magyarországon ezen elvek alapján működő intézmények, teamek gyakorlatát. Célunk, hogy mind a egészségügyben, szociális és gyermekvédelmi területen dolgozó szakemberek, mind a döntéshozók, mind a szülők megismerhessék ezt a szemléletet és gyakorlatot, és meggyőződhessenek róla, hogy a jelenlegi magyar viszonyok között is megvalósíthat

Főképp az egészségügyben dolgozók számára kínálnak programokat, de szülőként is érdemes ismerni, olvasni őket. Különösen ajánljuk az interjúkat a honlapjukról. Dr. Nádor Csabával, a A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Osztályának osztályvezető főorvosával is van fent egy.

Csak betartjuk a törvényt!

Első lépésként elhatározták, hogy betartják az egészségügyi törvény kapcsolattartásról szóló paragrafusát, melyben az áll, hogy minden kiskorút megillet, hogy szülője mellette tartózkodjon.
‒ Behívtuk az anyákat. Na jó, ha itt vannak, miért is kerülgessük őket? Adjuk a kezükbe a kisbabát, tanítsuk meg nekik, hogyan tudják legjobban gondozni, táplálni. Vonjuk be a csapatba. Ez döntések sorozata, nincs benne semmi misztikus. Az alapítványunk vásárolt egy tucat roppant kényelmes széket, amiben akár aludni is lehet. A kisbabákat kivettük az inkubátorokból, és a mamájuk meztelen mellkasára tettük. Az anya így a gyógyító csapat egyik leghatékonyabb tagja lett. Rájöttünk, hogy nem érdemes kihagyni. És az apát sem. Őt is meghívjuk fürdetni, etetni. Otthon már nem lesz velük szakember, hát az ő kompetenciájukat kell megerősítenünk, hogy nyugodtan hazaengedhessünk egy ilyen törékeny babát. A szülők jelenléte, a bőrkontaktus és az, hogy komolyan figyelünk arra, hogy a babát a lehető legritkábban "bántsuk", meghozza a gyümölcsét."

 

 

Novemberben lesz egy érdekes tréningjük Változásmenedzsment témában. 

20 órás akkreditált képzés, Budapesten. 


"Sokan szenvedünk attól, hogy, ugyan rengeteget tanulunk a képzéseken, biztosak is vagyunk a tudásunkban, de a környezetünk (munkahelyünk, családunk, az intézmények, amelyekkel kapcsolatban állunk) nem érti, mit akarunk, miért akarunk bizonyos dolgokon változtatni, és ellenáll a változás lehetőségének. Ezt nap, mint nap nehezen éljük meg.

Pedig az, hogy változtassunk, tanulható.

„Mi magunk legyünk az a változás, amelyet látni szeretnénk a világban” (Mahatma Gandhi) "

Hírek a szoptatás világából

Szeptemberi újdonság, hogy megjelent Rózsa Ibolya akkreditált szoptatási szaktanácsadó régóta készülő könyve telefonos alkalmazásként. 

 

A régóta készülő Szoptatás: Tények és tévhitek című könyvem megjelent.


Éveken át gyűjtöttem az anyagot hozzá, rengeteg segítséget kaptam a kollégáimtól és az interneten fórumozó anyatársaktól, akik rendre elmesélték, amiket ők hallottak. Azonban rá kellett jönnöm, hogy a könyvkiadás nem egyszerű, főleg akkor, amikor a kiadók kevés pénzt fizetnek a szerzőknek. Tiéd a szakmai tudás és a rengeteg munka, amit beleölsz, hogy elkészüljön a mű, majd valaki másé lesz a haszon. Magánkiadáshoz pedig jó sok alaptőkére van szükség.
Arra is rá kellett ébrednem, hogy a XXI. század anyáinak már másra van szükségük. Mindenkinél ott van az okostelefon, néhány gombnyomásnyira pedig az információs sztráda. Rohanó világunkban gyorsan elérhető, praktikus információkra van szükség

Novemnerben jubileumi konferenciát tart a "Szoptatásért" Magyar Egyesület.

„A szoptatástámogatás színterei”

A "Szoptatásért" Magyar Egyesület 20 éves fennállása alkalmából szervezett Jubileumi Konferenciáról bővebb információ és regisztráció ezen az oldalon található: http://www.szoptatasert.hu/tanfolyam/jubileumi_konferencia

Időpont2015. november 21., szombat 10:00 – 18:00 

HelyszínPéterfy Sándor utcai Kórház Tanácsterem (1076 Budapest, Péterfy Sándor u. 8-20. IV. emelet)

Regisztráció határideje2015. november 7.

És végül, de nem utolsó sorban mi is újra indulunk!!

Várandós Beszélgetések a HelloAnyu!-ban kéthetente kedden Sárdi Annával és Keszler Vikivel a Szülővé Születünk színeiben!

https://www.facebook.com/events/1411062225887275/

Olyan beszélgetésre hívunk Benneteket, ahol lehetőségetek lesz várandós anyák társaságában
- kérdezni, 
- informálódni,
- továbbgondolni,
- kapcsolódni,
- támogatásra lelni,
- megpihenni,
- beszélgetni,
- tapasztalatot cserélni,
- egy-egy témát több oldalról körüljárni.

A beszélgetőkör célja, hogy a kérdéseitek lehessenek a fókuszban, és hogy egy egymásnak támaszt nyújtó közösség részei lehessetek. A csoport formája nyitott, csatlakozni folyamatosan lehet.

Helyszín: HelloAnyu! (1077 Bp., Csányi u. 7.).

A részvétel ingyenes, adományaitokat szívesen fogadjuk. 

Kérjük jelezd előre, ha gyermekfelügyeletet is igényelnél! 

Amennyiben szeretnél részt venni programunkon, kérjük, jelentkezz be a szuloveszuletunk@gmail.com címen! Köszönjük!

Ha szívesen járnál, de az időpont nem megfelelő számodra, kérjük ezt is írd meg nekünk!
További infó: 
facebook.com/szuloveszuletunk 
http://szuloveszuletunk.blog.hu/

Szép szeptembert nektek is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szuloveszuletunk.blog.hu/api/trackback/id/tr277786816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása