Szülni és születni életesemény

Szülővé születünk..

Szülővé születünk..

Milyen bábák a dúlák? Semmilyenek!

2015. június 27. - Szülővé születünk

Örültünk, hogy szerettétek korábbi posztunkat a dúlákról. Az akkori írásban egy tévhit erejéig a bábákról is említést tettünk, de most bővebben szót ejtünk róluk, mert a héten megint szembesültünk avval, hogy nagy a tanácstalanság " bába-e a dúla "ügyben. 

dúla ≠ bába.

A dúlának egészen más a feladata és a felelősségi köre, mint a bábának, szülésznőnek, vagy akár a szülészorvosnak, és ideális esetben jól kiegészítik egymás munkáját. A dúla megszakítás nélküli jelenlétet biztosít, vagyis végig jelen van a szülésnél, és csak a pár kifejezett kérésére hagyja el a szülőszobát, és mindig csak egy szülést kísér egyszerre. A szülés alatt a dúla érzelmi, információs és fizikai támogatást nyújt, de nem végez egészségügyi feladatokat. A dúla a szülőkkel való megállapodás alapján része lehet már a felkészülésnek, jelen lehet a szülésnél, és gyermekágyas dúlaként akár a szülés utáni időszakban is támogatást nyújthat. A dúlai szolgáltatás, így igény szerint átívelhet a teljes folyamaton. Magyarországon  általában a felkészüléstől a gyermekágyig kísérik a dúlák a párokat, nem jellemző az egy-egy szakaszra való  specializálódás.

De ki is a szülésznő, és mit csinál?

A szülésznő az a szakember, aki élettani/medikális szempontból figyelemmel kíséri a szülés haladását, vizsgálatokat végez az anyai, magzati állapot figyelemmel kísérése érdekében (szívhangvizsálatot, ultrahangos vizsgálatot, vérnyomás- és pulzusmérést), fölismeri a szövődményre utaló jeleket, komplikációkat, ezek egy részét önállóan kezeli, illetve további szaksegítséget hív, referál az orvosnak. Normál szülés kísérésére önállóan képes, de a hazai gyakorlat alapján leggyakrabban az orvossal együttműködve kísér szülést. Gondoskodik a gát védelméről, evvel is védve az első találkozás zavartalanságát,  vagy asszisztál az orvos által végzett gátmetszésnél.

Választott szülésznőként rendelkezésre állást biztosít a szülés idejére, jól ismeri az anyai igényeket, szüléssel kapcsolatos elképzeléseket, igyekszik szem előtt tartani, és a megvalósulásban segíteni ezeket. Fogadott kísérőként  már a szülés előtt, jó esetben többször is, találkozik az anyával, párjával. Van, akinek e célból egyéni konzultációs lehetőséget biztosító magánrendelése van, és vannak, akikkel csak a kórházban találkozhatunk. A várandósság utolsó heteiben esedékes CTG (NST) vizsgálatokat gyakran a választott szülésznő végzi, és az utolsó napokban, hetekben a jó gyakorlat az,  ha bármikor hívható, hiszen leggyakrabban vele egyeztethetjük a tapasztalt jeleket, és azt, hogy mikor induljunk a kórházba.

Ügyeletes szülésznőként a szülészeti osztályon lát el szolgálatot ügyeleti idejében, és egyszerre akár több szülésnél is segédkezik. Jelen van a vajúdás alatt, de megszakításokkal. Általában ő fogadja a szülőszobára érkezőket, jelzi a jelenlét feltételeit, és az apának, dúlának megmutatja az öltözőt, majd segít eligazodni a szülőszobán. Biztonságos, higiénés környezet megteremtéséről gondoskodik, a vajúdót bekíséri a szülőszobába. Korábban rutin eljárás volt, hogy  “előkészítette” az anyát a szülésre, leborotválta a szeméremtest szőrzetét, beöntést adott. Jó tudni, hogy rutinszerűen alkalmazva ezek a megszüntetendő szülészeti eljárások közé sorolódnak. Indokolt esetben segít előkészíteni a császármetszést, amelynél ő is jelen van. A tevékenységéről és a szülés haladásáról, lefolyásáról dokumentációt vezet. Támogatja a családot az aranyóra alatt, segíti a szoptatást, és elkíséri az anyát a gyermekágyas osztályra. Kórházi szülésznőként a kórház alkalmazottja, jogilag is felel a tevékenységéért.

De akkor kik a bábák?

A bába elnevezés leggyakrabban az otthonszüléssel kapcsolódik össze, de valójában nem feltétlenül kötődik a szülés helyszínéhez a bábai gondoskodás.

Hazánkban már hivatalosan is működnek független bába praxisok mióta legális az otthonszülés intézménye. A várandósságot ők is gondozhatják, és szülést is kísérnek intézeten kívül, illetve születésközpontokban, melyből jelenleg egy van Hódmezővásárhelyen, Vincze Felícia Születésotthona. 

Az otthonszülés bábái mind rendelkeznek szülésznő végzettséggel (is), és azzal a szaktudással is, ami az otthonszülés kísérésére alkalmassá teszi őket. Érdekességként jó tudni, hogy van a hazai független bábák között fizikus, közgazdász, informatikus , de a világ leghíresebb bábája, Ina May Gaskin sem a bábasággal kezdte a pályafutását.

A független bábák mellett vannak olyan remek kórházi szülésznők is, akik a kórházi keretek között igyekeznek a bábai modell szerint kísérni a várandósokat, így a bába elnevezés tényleg nem feltétlenül jelzi azt, hogy hol kísérik a szülést. Többükkel olvashattok remek interjúkat Lénárd Orsi blogján, Bábaportrék címmel.

Mit is jelent a gondoskodás bábai modellje?

A gondoskodás bábai modellje azon a tényen alapul, hogy a várandósság és a szülés az élet normális folyamatai.

A gondoskodás bábai modellje a következőket foglalja magában:

  • A várandós fizikai, lelki és szociális jól-létének nyomon követése a teljes gyermekvárási cikluson keresztül;
  • Személyre szabott felkészítés, tanácsadás és várandósgondozás biztosítása a várandós számára, fizikai és lelki támogatás a vajúdás és a szülés alatt, gondoskodás a gyermekágyas időszakban
  • A technikai beavatkozások minimalizálása
  • A komplikációk felismerése és szükség esetén szülészorvosi konzultáció vagy kórházi kezelés kezdeményezése

E nőközpontú gondoskodási modell alkalmazásáról bebizonyosodott, hogy csökkenti a szülés közbeni sérülések, traumák és a császármetszések előfordulását.

       ©  Citizens for Midwifery, 1996. Noll Andrea fordításában

Az Életfa bábapraxis leírása alapján a bábai modellben részünk lehet tiszteletteljes bánásmódban, személyes figyelemben, kaphatunk rengeteg információt, a gyermekvárási ciklus megfelelő nyomon követését, a testünkbe vetett bizalmat, természetes kényelmi intézkedéseket, és egy olyan segítőt, aki velünk marad.

A bábák az idejüket, a jelenlétüket, a személyes odafigyelésésüket éppúgy a párnak szentelik, mint a dúlák, de a fókusz, amit tartanak csak részben egyezik, így jól tudják támogatni egymás munkáját.

 Ami a dúlának biztosan nem a feladata, de a bábának igen :

  • a mai magyar terhesgondozásban rutinszerűen szereplő vizsgálatokat elvégezzék (pl. a rákszűrést), illetve a szükséges vizsgálatokat elvégeztessék
  • észrevegyék, amikor a várandósság bármilyen kóros jelenséggel párosul, ilyen esetben továbbutalják a megfelelő helyre az arra rászorulót illetve konzultációt kérjenek
  • komplikációmentesnek ígérkező szüléseket elválasszák azoktól, amelyeknél várhatóan nagyobb százalékban lép föl komplikáció
  • a komplikációmentesnek ígérkező szülések önálló kísérésére (attól függetlenül, hogy a szülés intézetben vagy intézeten kívül zajlik), komplikáció föllléptekor pedig a komplikáció mielőbbi fölismerésére, annak ellátásának helybeni, szakszerű megkezdésére és közben a megfelelő szintű szaksegítség hívására, vagy - intézeten kívüli szülés esetén az intézetbe való szállítás intézésére

De mindketten kellenek?

 

img_313587803663973-460x306.jpeg

                  forrás:  http://birthwithoutfearblog.com/2014/10/16/healing-hospital-vbac-picture/             https://www.facebook.com/termeszetesszules/timeline

A szülésznői/bábai és dúlai gondoskodás jól kiegészítheti egymást, hiszen jó esetben egy a cél. A dúlák és a bábai modell követői is tisztelik a szülés és születés folyamatát, és egyetértenek abban, hogy a szülés és a várandósság testi és egyben lelki folyamat is. Hisznek abban, hogy jobb szülésélmény és a beavatkozások számának csökkenése várható attól, ha a nők ott szülhetnek, ahol biztonságban érzik magukat, úgy, ahogy szeretnének, és olyan segítőkkel, akiket ismernek és akikben megbíznak. A bábák a normál szülés szakértői, a dúlák pedig azáltal tudják támogatni a természetes szülést, hogy jelenlétükkel növelik a pár komfort- és biztonságérzetét, hogy jól ismerik a párt, kételyeiket, vágyaikat, történetüket. Az apát, pedig mindketten információkkal, tanácsokkal tudják segíteni, és mint a fenti képen is láthatjuk, bőven jut hely és feladat mindenkinek.

Ideális esetben mindketten alázattal, elfogadással és sok türelemmel vesznek részt meghívottként egy születés ünnepén, ahol az anya és családja vannak a középpontban, és jelenthet ez aktív együttműködést is. Nem ritka, hogy amikor a szülésznő vizsgál, gátat véd, vagy fogadja a kisbabát, a dúla fogja az anya kezét, tartja a szemkontaktust, vagy épp legyezi az anyát. Nem ritka, hogy azok a szülésznők, akik már látták áldásos hatását, örömmel fogadják, maguk kérik, hogy a dúla masszírozza, muskotályzsályával borogassa az anyát. A dúla támogathatja a szülésznői munkát információval is, ha a szülőktől erre előzetesen engedélyt kapott. Jó példa erre, amikor egy elakadás esetén a dúla megoszt a szülésznővel egy-egy fontos momentumot, tudnivalót, ami az előzetes dúlai konzultációk során felmerült, és aminek tudatában időt kérhetnek még, vagy olyan változást eszközölhetnek együtt, ami átlendítheti az anyát a megtorpanáson. 

Ha a bábákról szeretnétek bővebb információt, további tájékozódásra ajánljuk még a következő oldalakat:

http://babaszovetseg.hu

http://www.otthonszules.hu/fuggetlen-babak-szovetsege/

http://www.szules.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=438:a-baba-es-szueleszni-szakma-aktualis-kihivasai&catid=44:esemenyek&Itemid=66

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szuloveszuletunk.blog.hu/api/trackback/id/tr107571926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása